451   VELKÉ POŘÍČÍ   549 32   CZECH REPUBLIC    TELEPHONE   +420 724 506 036    E-MAIL   kuba@jakubwihan.com
A P A R T M E N T   C O N V E R S I O N

F A M I L Y   H O U S E

V e l k é   P o ř í č í ,   C z e c h   R e p u b l i c
Nature of project: a remodeled house for the third generation

Client: Lukáš a Markéta Wihanovi, Velké Poříčí

Date: 2002

adaptation of the original workshop into family home, second generation: 1976 - 1984

adaptation of the original workshop into family home, second generation: 1976 - 1984

courtyard view, photograph by Pavel Rajtar 1983

family home divided into two independent apartments, third generation: 2002

family home divided into two independent apartments, third generation: 2002

interior of the second floor apartment

second floor plan
second floor plan
01 entrance - Japenese garden, 02 conservatory, 03 living and dining area, 04 kitchen, 05 open air dining, 06 pantry, 07 bathroom, 08 bedroom, 09 balcony to the garden

F wood burning stove, W washing machine, H gas heater, f refrigerator, i natural ventilation inlets in the floor

south elevation, sections B-B, A-A
south elevation, sections B-B, A-A

       The third generation of the family to live at this address needed to modernize and separate the house into two apartments.

       To begin with, the house was divided horizontally by closing the stairwell in the middle of the floorplan. On the second floor, a living area to the south flows into the garden space extending over the existing roof. Each of the three windows facing south offers a different view. Through the first window adjoining the kitchen, there is a space designed for dining under the open sky bordered by trees, offering a view of the village church on the horizon behind them. The second window in the interior dining area looks out on a tropical garden enclosed in a glass conservatory. The third window in the living area is attached to an entrance space designed as a Japanese garden. An outdoor steel staircase climbs into a path of white marble gravel and then into a transparent entrance hall - a conservatory reaching 4.5m with its steep slope.


In cooperation with: Ing. Jiří Švorc, Náchod, structural engineer


Back to the top